Geboorterecht

Hoe vul jij je geboorterecht in?

Ik ben de week goed begonnen, met een nieuwjaarsbijeenkomst van Brabant Onderneemt. Nergens een blue Monday te bekennen J

We waren te gast bij Eigentijdserf te Westelbeers, waar we ons tegoed konden doen aan een zeer smakelijk netwerkontbijt. Hierna werden we (of… in ieder geval ikzelf) door niemand minder dan Remco Claassen geïnspireerd. En ik meen ook echt… Geïnspireerd.

Voor diegenen die Remco Claassen niet kennen, even een korte toelichting. Remco is trainer op het gebied van leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en verbaal meesterschap. Hij heeft meerdere presentaties mogen verzorgen in de voorprogramma’s van o.a. Stephen Covey, Tom Peters en Robert Cialdini en is auteur van de boeken IK, WIJ en Verbaal Meesterschap.

2 ½ uur lang werden we voorzien van inspirerende verhalen, die op een zeer humoristische manier werden gebracht. Schitterend. Maar wat me met name raakte, was de boodschap die Remco overbracht. Een boodschap waar ik me tot op de kern bij aansluit en die ik graag met je deel.

Ik ken genoeg mensen die 5 dagen per week hetzelfde doen. Ze staan om 7.00u op, ontbijten, stappen in de auto, werken 9 uur, komen thuis, koken, eten, sporten misschien nog wat, even tv kijken en naar bed. Het leven is een automatisme geworden. Het werk wat ze doen, is niet super interessant, maar zorgt wel voor een vast inkomen per maand. Als ze eerlijk naar zichzelf zouden zijn, kwamen ze misschien zelfs wel tot de conclusie dat het werk hen energie kost ipv oplevert. Het werk is zo gesneden koek geworden, dat ze niet uitgedaagd worden om hun kwaliteiten verder te ontwikkelen. De passie die ze er misschien ooit voor hebben gehad, is ver te zoeken. Maar ja, een vaste baan is erg belangrijk, het brengt iedere maand geld in het laatje om van te leven. Dat het ze 40 uur per week kost, is een prijs waarin ze zich hebben berust. Ze weten dat ze in het weekend dingen kunnen doen, die wel energie opleveren.

Best een offer, denk ik dan….

Hoe zou het zijn, wanneer je wist:

  1. Wie je bent?
  2. Wat je wil
  3. Wat je kan?

Als je hier het antwoord op zou hebben, zou je dan nog steeds hetzelfde leven kiezen? Heb je dan nog steeds dezelfde baan? Wat zou je dan doen, wat je nu niet of nauwelijks doet? De reizen maken, waar je nu alleen over droomt? Die duikcursus, die er steeds maar niet van komt? Het aangaan van een relatie, wat je nu niet durft?

Wat zou je doen, wat je energie geeft?

Remco zijn stelling is: Ieder van ons heeft een geboorterecht, gewoon vanwege het feit dat we zijn geboren. In feite houdt dit in, dat we het recht hebben, ons leven zo optimaal mogelijk te benutten. Om onze kwaliteiten, talenten en passies te ontwikkelen en te gebruiken en op die manier inhoud te geven aan zowel ons eigen leven, als dat van mensen in onze omgeving. Vanuit welke levensrol dan ook.

En hier sluit ik me helemaal bij aan.

Hoe zou het zijn, wanneer 80% van de activiteiten die je verricht, je energie geeft in plaats van kost?

Wil jij erachter komen hoe dit voor jou geldt? Dat is heel makkelijk. Pak een pen en papier en schrijf eens alle activiteiten die je in 1 dag doet. Zet een + achter de activiteit wanneer deze je energie geeft, een – wanneer deze je energie kost of een 0 wanneer de activiteit neutraal blijkt.

Wanneer je meer minnetjes dan plusjes hebt, ga dan eens nadenken over hoe dit anders kan. Feit is, dat wanneer je te lang een patroon hanteert wat je meer energie kost dan geeft, je klachten ontwikkelt. Moe opstaan, lusteloos gevoel, pijnlijke spieren, prikkelbaar of zelfs een burn out, zijn hier voorbeelden van.

Door bewust na te denken over de vragen:

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat kan ik?

ga je jezelf beter in kaart brengen. Je wordt je bewust van je kwaliteiten, talenten, passies en drijfveren. Hierdoor wordt het pad wat je wilt bewandelen, een stuk duidelijker EN leuker!

Gun jij jezelf ook het antwoord op bovenstaande vragen en wil je hier met behulp van professionele ondersteuning achter komen?

Ik kan je op de volgende manieren ondersteunen:

  1. De workshop ‘in 1 dag werk en privé balanceren’ op donderdag 21 april in Eindhoven
  2. Het 6 maanden programma Life Management (start 4maart 2016)
  3. Individuele coaching

Groetjes Ilona

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *